Tanatologie și Nemurire

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Recomandări
5/5
„Lucrarea elaborată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic aduce în atenție o situație pe care nu a putut să o ignore absolut nimeni, și anume înțelesul morții pentru ceea ce noi înșine suntem […]. Înaltpreasfinția Sa nu-și propune o demonstrație de simplă și pură erudiție, nici nu caută doar să catalogheze ceea ce ne spun astăzi în problema morții omul de știință, filosoful, teologul, literatul sau omul politic. Dimpotrivă, revine mereu la ceea ce și-a aflat suficientă forță și claritate în scrierile unor părinți și învățați creștini, așadar la ceea ce reprezintă o viziune profund experimentată de omul european […]. Importantă devine, în paginile acestei lucrări, posibilitatea apropierii între acele discursuri ce păreau altădată străine unele de altele. Teologia, știința și filosofia sunt aduse acum în chiar proximitatea lor, spre a se recunoaște reciproc și a comunica în chipul cel mai firesc”.
Prof. Univ. Dr. Ștefan AFLOROAEI

     Volumul Tanatologie și nemurire al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic reprezintă „un unicat în spiritualitatea românească contemporană”, după cum afirma Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Galeriu, motiv pentru care a primit premiul Academiei Române.

     Autor al unei opere unice în literatura română de specialitate, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic este o personalitate culturală plurivalentă, sfera preocupărilor Înaltpreasfinției Sale fiind diversă și de largă anvergură intelectuală. Născut la data de 18 noiembrie 1957, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu și pe cele ale Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei”, Iași, și a frecventat cursurile Facultății de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene. În anul 1998 a obținut titlul de doctor în filosofie la Facultatea de Psihologie și Filosofie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în anul 2004 a suținut încă o lucrare de doctorat în filosofie. Opera Înaltpreasfințitului Părinte Calinic este impozantă cantitativ și variată din punct de vedere tematic.

     Lucrarea de față reprezintă o abordare pluri-, inter- și transdisciplinară a problematicii morții, rezultatul fiind o expunere consistentă, a cărei acuratețe științifică evidențiază seriozitatea cercetării. În prima parte a volumului, autorul a prezentat aspectele epistemologice ale tanatologiei, precum fenomenul apoptozei, cauzele endogene și exogene ale acestei morți, factorii inductori sau inhibitori ai apoptozei, morfologia fenomenului, rolul important al genelor în reglarea apoptozei. În a doua parte, autorul a abordat relația dintre tanatologie și filosofie. După abordarea subiectului în gândirea filosofilor antici, viața și moartea sunt privite analitic și în gândirea marilor filosofi din epoca modernă și contemporană, făcând astfel exhaustiv tabloul istorico-filosofic asupra neliniștii metafizice și a misterului morții. Ultima parte prezintă relația dintre tanatologie și eshatologie, autorul acordând un spațiu consistent comprehensiunii morții în opera și în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae.

Editura Crimca

  • Autor: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
  • Titlu: Tanatologie și Nemurire
  • ISBN: 978-606-734-145-4
  • Format: 230 X 160 
  • Anul publicării: 2021
  • Număr pagini: 483
  • Tip copertă: Broșată

Recenzia ta

Adresează o întrebare autorului


    Înflorește prin cultură!