Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț - Biografie interpretativă

Prof. Dr. Carmen Cornelia Balan
Recomandări
5/5
„Spusa: «Omul potrivit la locul potrivit» se aplică întru totul maicii starețe Irina: timp de trei decenii a făcut dovada unei înțelepte și pricepute starețe, care știe să împace cele ale Martei cu cele ale Mariei, pravila în biserică cu munca în gospodărie, pentru agonisirea pâinii cea de toate zilele, din care să împărtășească și pe «frații prea mici ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos». Virtutea dreptei socotințe, formulată în cuvintele: «Nu-i greu să trăiești, ci-i greu să cumpănești», aceasta-i «cheia» reușitei maicii starețe Irina în tot ceea ce a realizat”.
Înaltpreasfințitul Părinte Pimen

     Studiul realizat de doamna profesor doctor Carmen Cornelia Balan este o lucrare cu mult suflet, scris cu un profesionalism dobândit prin cariera de profesor sociolog. Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț este prezentată cu personalitatea ei luminoasă, ce iradiază în jur credință, energie, însuflețire, încredere și altruism.

     În carte ea apare cu apelativul Măicuța, așa cum este numită de toți cei care o cunosc, un apelativ care, după ce parcurgi câteva pagini din viața ei, capătă sens prin puterea sa de a construi o familie extinsă, un grup apropiat de Mănăstirea Voroneț, ce are ca țintă finală bucuria mântuirii.

     Autoarea scrie cartea prin metoda biografiei interpretative, care, așa cum o găsim definită în carte, este o narațiune biografică prin care evenimentele sunt prezentate într-o ordine secvențială. Prin aceasta, un cercetător își propune ca prin studiul de documente, observații directe, relatări și narațiuni despre viața unei persoane, să construiască un model explicativ al persoanei analizate, din punct de vedere psihologic și comportamental.

     Considerăm că acest portret în cuvinte și imagini al stavroforei Irina Pântescu poate să fie un exemplu de trăire în Hristos, care să ne inspire să rămânem verticali în misiunea noastră atunci când mulți poate renunță, să ducem cu demnitate orice greutate și să ne luăm misiunea de a duce mai departe credința ortodoxă și dragostea pentru țară.

  • Autor: Prof. Dr. Carmen Cornelia Balan
  • Titlu: Stavrofora Irina Pântescu, întâia stareță a Mănăstirii Voroneț - Biografie interpretativă
  • ISBN: 978-606-734-142-3
  • Format: 200 X 130 
  • Anul publicării: 2021
  • Număr pagini: 171
  • Tip copertă: Broșată

Recenzia ta

Adresează o întrebare autorului


    Înflorește prin cultură!