Învierea și Schimbarea la Față - Florilegiu patristic

Remus Rus
Recomandări
5/5
„Lucrarea se înscrie, într-un anume fel, în frumoasa, dar din păcate uitata tradiție a «omiliarelor» patristice, bizantine sau latine, folosite atât pentru lectura particulară, dar mai ales în oficiul liturgic, ca citire solemnă, cu scop catehizator”.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul

     Traducerea profesorului Remus Rus, Învierea și Schimbarea la Față. Florilegiu patristic, reprezintă o colecție de meditații patristice, scrise pentru cele două mari sărbători creștine. Profesor universitar și reputat istoric al religiilor, Remus Rus s-a născut la 28 noiembrie 1942, în Brașov. A absolvit cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, iar mai apoi cursurile Școlii Doctorale din cadrul Institutului Teologic Universitar din București. Pe lângă activitatea didactică, a întreprins și o bogată activitate publicistică, făcându-se remarcat prin numeroase cărți, articole și traduceri.

     Lucrarea de față a apărut ca o consecință a unei convorbiri cu stareța Mănăstirii Sucevița, stavrofora Mihaela Cozmei, în care aceasta și-a exprimat dorința de a avea o colecție de omilii scrise, care să ilustreze cele două mari praznice împărătești cărora Mănăstirea este închinată. Volumul cuprinde o selecție de 13 texte pe care autorul le-a considerat a fi cele mai elocvente mărturii păstrate în literatura patristică greacă, latină și bizantină. Acestea sunt însoțite de note bibliografice bogate, care clarifică anumite opțiuni de traducere sau aduc explicații suplimentare asupra unor concepte teologice. Cele două secțiuni ale lucrării, Sfânta Înviere sau Sfintele Paști și Schimbarea la Față, sunt precedate de un studiu introductiv foarte bine documentat, amplu și consistent, în care autorul prezintă conceptul de înviere ca readucere la viață din moarte în tradițiile zoroastriană, iudaică, islamică și creștină, subliniind unicitatea Învierii lui Iisus Hristos nu doar în contextul credinței creștine. Studiul introductiv se încheie cu o prezentare a semnificațiilor principale ale praznicului Schimbării la Față. Ambele secțiuni debutează cu relatările celor două evenimente: extrase din cele patru Evanghelii, în cazul Învierii Domnului, și din Evangheliile sinoptice și din mărturiile Sf. Apostol Petru, în cazul Schimbării la Față.

Editura Crimca

  • Autor: Remus Rus
  • Titlu: Învierea și Schimbarea la Față - Florilegiu patristic
  • ISBN: 978-606-734-138-6
  • Format: 201 X 140 
  • Anul publicării: 2021
  • Număr pagini: 343
  • Tip copertă: Broșată

Recenzia ta

Adresează o întrebare autorului


    Înflorește prin cultură!